header image
 

Drinken voor kinderen.

Onderstaande info is afkomstig van de site van

http://jenaidavanwijk.com

 

Misleidende marketing: drinken voor kinderen

Artikel afkomstig van Jenaida van Wijk item over  Voeding.

roosvice

Kindermarketing is sinds de oproep van Foodwatch vorige maand een hot item. Maar niet alleen kinderen vallen ten prooi aan deze vorm van marketing. Ook moeders worden in de val gelokt door slimme teksten en mooie plaatjes. De voedingsindustrie speelt handig in op de manier waarop wij moeders (en vaders natuurlijk) meestal boodschappen doen: snelsnelsnel met soms jengelende kinderen in de wagen of aan de hand. Je bent op zoek naar drinken voor kinderen. Dan is een product met de tekst ‘100% puur sap’ of een andere kreet al gauw gepakt. Maar wat heb je dan eigenlijk gekocht?

 

100% puur sap

 

Op pakken appelsap vind je de term ‘100% puur sap’. Op flessen Dixap staat gemaakt van 5 kilogram fruit. Op Roosvicee staat weer ‘geen kunstmatige zoet-, kleur- en smaakstoffen’. Joepiedepoepie! Dat is gezond! Of niet? Hoe blij moet je nou echt zijn moet deze kretologie? Wat betekenen deze termen?

 

Laten we eerst eens kijken naar het zogenaamde ‘100% puur sap’ op appelsap. Als je ooit zelf appelsap hebt gemaakt, weet je dat dit iets heel anders is dan wat er uit een pak Appelsientje Goudappel komt. Het lijkt er in de verste verte niet op. Toch zijn beide 100% puur sap. Nou ja, volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in ieder geval wel.

 

Hoe wordt appelsap gemaakt?

 

De meeste appelsappen in Nederland worden gemaakt van appels uit Polen. Wat voor smeerworst en smeerkaas geldt, geldt ook voor appelsap. De appels die niet goed genoeg zijn om in de winkel te liggen stralen worden verzameld. Dit zijn de gebutste appels, de half aangevreten appels en de half rotte appels. De echte rotte appels worden eruit gehaald.

 

appels

De appels die door de niet heel strenge sortering zijn gekomen, worden geperst. Dan heb je verse appelsap. Deze appelsap wordt verhit om het water eruit te verdampen. Vervolgens wordt het geklaard en gefilterd, zodat er heldere appelsap overblijft. Daarna wordt deze heldere appelsap nog een keer verhit en tenslotte heb je appelconcentraat. Dit gaat naar Nederland in een grote tank. In Nederland aangekomen wordt er weer water bij gedaan. En dan mag het 100% puur sap genoemd worden.

 

Er is alleen één klein probleempje. Tijdens het verhitten van de appelsap wordt ook de geurstof en dus de smaak eruit verhit. Maar dat is niet zo’n ramp, want dit wordt opgevangen en vervolgens eventueel apart verkocht. Als dit aroma later weer aan de appelsap of zelfs aan gewoon water toegevoegd wordt, heb je de ‘echte’ appelsapsmaak.

 

Dixap en Roosvicee (en allerlei andere merken) bevatten niet alleen appel, maar als je op het etiket kijkt, zie je dat er concentraat van een of andere fruitsoort in zit. Dikke kans dat dit op exact dezelfde wijze gemaakt is.

 

Geen kunstmatige suikers? So what!

 

Dixap en Roosvicee zijn zogenaamd erg geschikt voor kinderen. Vooral bij het kinderdagverblijf zijn ze er fan van. Gewone aanmaaklimonade is niet goed, maar Dixap is geweldig. Rrrright…

 

Heb je ooit Dixap of Roosvicee geproefd. Dat spul is mierzoet. Ok, het is puur fruit, maar dat betekent dus helemaal niks. Het is zo zoet dat het glazuur bijna van je tanden springt. Maar ja, er is niks kunstmatigs aan toegevoegd. Dus de misleidende tekst ‘100% puur fruit’ mag gewoon gebruikt worden.

 

Als je vruchtensap maar lang genoeg inkookt, wordt het vanzelf vloeibaar suiker. Het is dan theoretisch nog wel puur natuur, maar de vraag is in hoeverre de natuurlijke voedingsstoffen behouden zijn gebleven.

 

30% minder suiker dan de concurrent

 

Even een hele andere vraag. Hoeveel suiker doe je in je kopje thee? Geen? Super! Eén, ok dat kan. En hoeveel suiker geef je je kind in zijn/haar thee? Geen? Of toch wel eentje? Enig idee wat een kind krijgt, als het een tuitbeker Dixap drinkt?

 

Boven de tekst ‘zonder kunstmatige zoet-, kleur-, geur- en smaakstoffen’ prijkt een andere leuke tekst op de fles van Roosvicee: 30% minder suiker dan vruchtensiroop en diksap. Hè wacht eens even! Er zat toch geen kunstmatig zoet in? Ja, dat klopt. Er zitten alleen natuurlijke suikers in en niet te zuinig ook.

 

Hoeveel is 30% minder dan? 19 gram per 200 ml aangelengde drank. 19 gram!!! Dat zijn meer dan 4 suikerklontjes! En doe dat maar een 2-3 keer per dag. En dat is dus minder dan andere aanmaaksiropen!

 

etiket

En dan hebben we nog een pyjamapapje met 2 klontjes suiker, Liga biscuitjes met een klontje suiker per biscuitje, vruchtenhagel (zitten daar überhaupt vruchten in), ander zoet beleg, een plakje ontbijkkoek met bijna 3 klontjes suiker en dan zitten we al zo’n 20 klontjes suiker per dag. En dan hebben we het nog niet eens gehad over snoepgoed.

 

Een ‘slimmerik’ zal opmerken dat er in fruit ook suiker zit. Dat kan ik niet ontkennen, maar dit is wel vruchtensuiker (fructose) met zijn natuurlijke ballast. Een appel bevat bijna net zoveel suiker als twee Liga biscuitjes, maar een appel groeit aan een boom en een Liga bij mijn weten niet. Bovendien bestaat zo’n biscuitje voor een groot deel uit meel, wat in het lichaam weer wordt omgezet tot suiker. Dus een klontje suiker per biscuitje is een grove onderschatting.

 

Als je je als ouder druk maakt over hoeveel suiker je kind in de thee neemt, is het misschien ook een idee om dit soort geintjes met zogenaamd gezonde dranken in de gaten te houden.

Kinderen verbruiken meer energie

 

Er zijn genoeg (groot)ouders die leven met de gedachte dat kinderen al die suikers er wel af bewegen. Als ik om me heen kijk, zie ik dat dat steeds minder wordt. Dan heb je kleine kinderen met het gewicht van een puber, die niet eens mee kunnen rennen met hun vriendjes, omdat ze na een halve minuut al buiten adem zijn. Zielig.

 

En al zouden die kinderen geen grammetje aankomen van al die suikers, op een bepaalde leeftijd zijn ze uitgegroeid en bewegen ze stukken minder. Wat dan? Dan dijen ze gigantisch uit. Ze zijn hun hele leven geprogrammeerd op zoet en dat stopt niet vanzelf.

 

Alternatieven voor zogenaamd gezond drinken voor kinderen

  1. Water
  2. Water
  3. Thee (groen of wit)
  4. Water
  5. Water
  6. Vruchtenwater (fruit fijn snijden en toevoegen aan een liter water en een nachtje in de koelkast laten staan)
  7. Water
  8. Kokosmelk
  9. Amandelmelk
  10. Zelfgeperste vruchtensappen

 

Water drinken is niet zielig. We zijn gemaakt om water te drinken. Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Ons bloed is 90% water. Water zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Water reinigt en beschermt. We hebben water nodig. Water is drinken voor kinderen, pubers en volwassenen.

 

Als je allerlei zoete dranken en voedingswaren gewend bent, zijn je smaakpapillen een beetje dood. Water smaakt dan nergens naar. Stop met al die zoetigheid en geef je lichaam twee weken om te wennen. Na tien dagen heb je een nieuwe set smaakpapillen en dan zul je merken dat water ergens ook wel een zoetig smaakje heeft.

 

Wat geef jij je kinderen?