header image
 

Lezen en voorlezen

 

 

Lezen en voorlezen

 

De meeste kinderen zijn al vroeg geïnteresseerd in boekjes. Gezellig bij papa of mama op schoot en plaatjes kijken of aanwijzen. Het is leerzaam en ontzettend leuk. Een baby van 3/4 maanden vindt boekjes kijken al erg leuk. Kies voor eenvoudige en rustige plaatjes. Natuurlijk kan de baby de eventuele verhaallijn nog niet volgen maar de plaatjes bekijken en benoemen kan natuurlijk wel. Het voorlezen kan ook nog niet zolang duren, een paar minuutjes is genoeg.

 

Vanaf een maand of 9/10 kan je echt gaan voorlezen. Verhaaltjes op rijm vallen erg in de smaak bij deze leeftijdsgroep. Ook de aanwijsboekjes zijn favoriet. Je zult merken dat je kindje al gauw een voorkeur heeft voor één boekje, herhaling vinden kleine kinderen fantastisch!

 

Voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. Door te praten over het boek worden kinderen gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan. Ook leren ze tijdens het voorlezen nieuwe woorden en hoe goede zinnen, taalkundig gezien, opgebouwd zijn. Ze leren luisteren en goed concentreren, voorlezen bevordert ook de fantasie van het kind. Het kan je kindje steun bieden door bijvoorbeeld voor te lezen over een onderwerp waar je kindje mee geconfronteerd is (geboorte, dood, ziekenhuis). Je kindje kan ook heel rustig worden van voorlezen. Wanneer je na een drukke dag even de tijd neemt om gezellig samen een boekje te lezen zal je merken dat je kindje ontspant en geniet van deze aandacht.

 

Waar moet je opletten?

 

Neem de rust bij het voorlezen, raffel niet af, laat zien dat je er de tijd voor neemt

Geen radio of tv aan, dat leidt af

Kies een boekje wat past bij de leeftijd van je kind. In de bibliotheek kunnen ze je wast suggesties geven.(let op lengte, woordkeus, plaatjes, thema)

Je kind geeft zelf wel aan hoelang er voorgelezen moet worden. Kleuters kunnen langer luisteren dan bijvoorbeeld peuters.

Besteed aandacht aan de plaatjes in het boek ( “wat zie je daar, welk geluid maakt de hond”)

Lees het verhaal meerdere keren voor, je kindje zal het verhaal gaan begrijpen en leren voorspellen wat er gaat gebeuren

Wanneer je kind niet zelf met reactie’s komt na aanleiding van het verhaal kan je hem uitdagen door zelf wat vragen te stellen

Let op je intonatie, je hoeft niet allerlei stemmetjes te gaan verzinnen, al maakt dat het voorlezen wel spannender en leuker (zeker voor kleuters)

Houdt onder het lezen contact met je kind, vindt hij bijvoorbeeld iets eng, maak dan een luchtig grapje of sla een stukje over

Gebruik je mimiek bij het voorlezen

Peuters houden van gekke verhalen waar ze om kunnen lachen!

Kies een boek wat jezelf ook leuk vindt om voor te lezen

Voorlezen moet vooral gezellig en leuk zijn, dat is het allerbelangrijkste!

 

Boekentips

 

0-4 jaar :

 

Boris en Katinka (Rian Visser)

Nijntje (Dick Bruna)

Kikker en zijn vriendjes (Max Velthuijs)

Muis (Lucy Cousins)

Dikkie Dik (Jet Boeke)

Appie en opa (Rian Visser)

Rupsje nooit genoeg ( Eric Carle)

De spin die nooit genoeg had (Eric Carle)

Jip en Janneke (Annie M.G. Schmit)

Lekker weertje Koekepeertje (Carry Slee) ….en vele ander titels

Hoera-serie (vrolijke boeken op rijm door Marjan Busser en Ron Schroder)

De eend op de pot (Nannie Kuipers)

Dribbel (Eric Hill)