header image
 

Televisie

 

AMSTERDAM – Een televisie die aan staat kan schadelijk zijn voor peuters ook al zijn ze niet echt aan het kijken. Dat blijkt uit een recent onderzoek aan de Universiteit van Massachusettes.

 

Ouders die de hele dag de televisie aan hebben staan kunnen de ontwikkeling van hun kinderen belemmeren, is de conclusie van het onderzoek. Dat geldt vooral voor kleintjes van één, twee en drie jaar.

 

Psychologen zeggen dat jongen kinderen het moeilijk vinden om zich te kunnen concentreren als de televisie op de achtergrond aan staat, ook al schenken ze er weinig aandacht aan.

 

Tijdens het onderzoek werden vijftig kinderen bestudeerd. Elk kind werd uitgenodigd om naar het laboratorium te komen en een uurtje te spelen. Gedurende een half uur van de speeltijd was de televisie aan en werd er een Amerikaanse spelletjesshow vertoond en enkele commercials. De andere helft van de tijd was de televisie uit.

 

Ook al schonken de peuters weinig aandacht aan de tv, ze speelden toch kortere periodes en waren minder geconcentreerd met hun speelgoed bezig vergeleken met het half uur waarin de televisie uit stond.

 

Uit eerdere onderzoeken kwam al vaker naar voren dat televisie een slechte invloed heeft op jonge kinderen. Zo zou televisie ervoor zorgen dat kinderen later moeite krijgen met lezen. Ook zou meer dan twee uur per dag tv kijken ervoor kunnen zorgen dat kinderen gedragsproblemen krijgen.