header image
 

Speelgoed

 

 

Welk soort speelgoed past bij de leeftijd van kinderen?

Het is niet eenvoudig om bijvoorbeeld als (groot)ouder een goed stukje speelgoed te kopen. Ieder jaar komen vele nieuwe items op de markt en dat maakt het er niet gemakkelijker op een weloverwogen keuze te maken. Allerlei zaken kunnen worden overwogen bij de aanschaf van speelgoed: is het geschikt voor de leeftijd? Sluit het aan bij de interesse van het kind waarvoor het is bedoeld? Gaat het niet gauw stuk? Is het na een keer spelen nog steeds leuk?

 

Belangrijke kenmerken van goed speelgoed:

prikkelt de fantasie

stimuleert vaardigheden

sluit aan op de belangstelling

is met zorg gemaakt

heeft een goede prijs ten opzichte van de kwaliteit

zorgt voor een prettige tijdsbesteding

 

Baby en peuter 0-4 jaar

Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooral felle kleuren trekken zijn attentie. Het moeten grote stukken zijn want goed iets pakken kan hij nog niet. Geluidjes zijn ook altijd in trek.

De dreumes kan al weer wat meer. Speelgoed achter je aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en mogelijkheden stimuleren.

Peuters bouwen met blokken, maken muziek en spelen graag met andere kinderen. Een spelletje spelen gaan ze nu steeds vaker doen.

 

Kleuter 4-6 jaar

Vadertje en moedertje spelen. Maar ook de dokter of de tandarts nadoen is een favoriete bezigheid. De meeste peuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor de ze leeftijd komt daaraan tegemoet.

 

Junior 6-8 jaar

Kinderen zijn leergierig. Elkaar overtroeven vinden ze leuk. Allerlei spelletjes spelen op deze behoefte in. Of dat nu buiten gebeurt of binnen maakt niet uit. De wetenschap gaat op deze leeftijd een rol spelen en ze willen graag van alles onderzoeken. Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

 

Tiener 8-12 jaar

Spelletjes spelen en kennis testen. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of informatieve, zijn geschikt.

Of, poppen of auto’s uitstallen of constructiebouwwerken maken. Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig. Buiten spelen.

 

12+

Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen leuk is. Naast treinen en bouwpakketten zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt ook steeds meer door jonge volwassenen gedaan.

Hulp bij de keuze is vaak gewenst. Dat is dan ook een belangrijke reden waarom ieder jaar de Verkiezing Speelgoed van het Jaar wordt gehouden. Op hun site is veel soorten speelgoed te vinden die genomineerd zijn in het verleden en welk speelgoed gewonnen heeft.

 

www.speelgoedvanhetjaar.nl